EXERCISE 6.1
Question 1: Fill in the blanks using the correct word given in brackets :
(i) All circles are . (congruent, similar)
(ii) All squares are . (similar, congruent)
(iii) All triangles are similar. (isosceles, equilateral)
(iv) Two polygons of the same number of sides are similar, if (a) their corresponding angles are and (b) their corresponding sides are . (equal, proportional)
Solution-
1.(i) similar
1.(ii) similar
1.(iii) equilateral
1.(iv) (a) equal, (b) proportional
Question 2: Give two different examples of pair of
(i) similar figures. (ii) non-similar figures.
Solution-
2.(i) Two different examples of pairs of similar figures are:
1.All circles.
2.All equilateral triangles.
2.(ii) Two different examples of pairs of non-similar figures are:
1.A circle and a square.
2.A square and a rhombus (since corresponding angles are not equal).
Question 3: State whether the following quadrilaterals are similar or not:
Solution-
The quadrilaterals (a square and a rhombus, as depicted in Fig. 6.7/6.8 referenced in the source) are not similar.
The corresponding sides may be in the same ratio (proportional), but their corresponding angles are not equal. Both conditions—corresponding angles being equal and corresponding sides being proportional—must be satisfied for polygons to be similar.
EXERCISE 6.2
Question 1: In Fig. 6.17, (i) and (ii), DE || BC. Find EC in (i) and AD in (ii).
Solution-
1.Applying the Basic Proportionality Theorem (Theorem 6.1), DBAD=ECAE.
1.(i) Given AD=1.5 cm,DB=3 cm,AE=1 cm.
31.5=EC1
EC=1.53×1=2 cm.
1.(ii) Given DB=7.2 cm,AE=1.8 cm,EC=5.4 cm.
7.2AD=5.41.8
AD=5.41.8×7.2=31×7.2=2.4 cm.
Question 2: E and F are points on the sides PQ and PR respectively of a △PQR. For each of the following cases, state whether EF || QR :
(i) PE = 3.9 cm, EQ = 3 cm, PF = 3.6 cm and FR = 2.4 cm
Solution-
2.(i) Check ratios: EQPE=33.9=1.3.
FRPF=2.43.6=1.5.
Since EQPE=FRPF, EF is NOT parallel to QR.
(ii) PE = 4 cm, QE = 4.5 cm, PF = 8 cm and RF = 9 cm
Solution-
2.(ii) Check ratios: QEPE=4.54=98.
RFPF=98.
Since QEPE=RFPF, EF is parallel to QR (by Theorem 6.2).
(iii) PQ = 1.28 cm, PR = 2.56 cm, PE = 0.18 cm and PF = 0.36 cm
Solution-
2.(iii) Calculate remaining segments: EQ=PQ−PE=1.28−0.18=1.10 cm.
FR=PR−PF=2.56−0.36=2.20 cm.
Check ratios: EQPE=1.100.18=11018=559.
FRPF=2.200.36=22036=559.
Since EQPE=FRPF, EF is parallel to QR (by Theorem 6.2).
Question 3: In Fig. 6.18, if LM || CB and LN || CD, prove that ABAM=ADAN
Solution-
3.1. In △ABC, LM∣∣CB. By Theorem 6.1, MBAM=LCAL.
3.2. In △ADC, LN∣∣CD. By Theorem 6.1, NDAN=LCAL.
3.3. From steps 3.1 and 3.2, MBAM=NDAN.
3.4. Taking reciprocals and adding 1: AMMB+1=ANND+1.
3.5. AMMB+AM=ANND+AN. Since MB+AM=AB and ND+AN=AD.
3.6. AMAB=ANAD. Taking reciprocals again, ABAM=ADAN.
Question 4: In Fig. 6.19, DE || AC and DF || AE. Prove that FEBF=ECBE
Solution-
4.1. In △ABE, DF∣∣AE. By Theorem 6.1 (BPT), DABD=FEBF.
4.2. In △ABC, DE∣∣AC. By Theorem 6.1 (BPT), DABD=ECBE.
4.3. Since both ratios are equal to DABD, FEBF=ECBE.
Question 5: In Fig. 6.20, DE || OQ and DF || OR. Show that EF || QR.
Solution-
5.1. In △POQ, DE∣∣OQ. By Theorem 6.1 (BPT), EQPE=DOPD.
5.2. In △POR, DF∣∣OR. By Theorem 6.1 (BPT), FRPF=DOPD.
5.3. From steps 5.1 and 5.2, EQPE=FRPF.
5.4. In △PQR, since E and F divide sides PQ and PR in the same ratio, by Theorem 6.2 (Converse of BPT), EF∣∣QR.
Question 6: In Fig. 6.21, A, B and C are points on OP, OQ and OR respectively such that AB || PQ and AC || PR. Show that BC || QR.
Solution-
6.1. In △OPQ, AB∣∣PQ. By Theorem 6.1 (BPT), APOA=BQOB.
6.2. In △OPR, AC∣∣PR. By Theorem 6.1 (BPT), APOA=CROC.
6.3. From steps 6.1 and 6.2, BQOB=CROC.
6.4. In △OQR, since B and C divide sides OQ and OR in the same ratio, by Theorem 6.2 (Converse of BPT), BC∣∣QR.
Question 7: Using Theorem 6.1, prove that a line drawn through the mid-point of one side of a triangle parallel to another side bisects the third side. (Recall that you have proved it in Class IX).
Solution-
7.1. Let △ABC have D as the mid-point of AB, so DBAD=1. Let DE be a line segment such that DE∣∣BC and E is on AC.
7.2. By Theorem 6.1 (BPT), since DE∣∣BC, DBAD=ECAE.
7.3. Since D is the mid-point, DBAD=1.
7.4. Therefore, 1=ECAE, which implies AE=EC.
7.5. Thus, E is the mid-point of AC, meaning the third side is bisected.
Question 8: Using Theorem 6.2, prove that the line joining the mid-points of any two sides of a triangle is parallel to the third side. (Recall that you have done it in Class IX).
Solution-
8.1. Let △ABC have D and E as the mid-points of sides AB and AC respectively.
8.2. Since D is the mid-point of AB, AD=DB, so DBAD=1.
8.3. Since E is the mid-point of AC, AE=EC, so ECAE=1.
8.4. Therefore, DBAD=ECAE.
8.5. By Theorem 6.2 (Converse of BPT), since the line DE divides two sides of the triangle in the same ratio, DE is parallel to the third side BC.
Question 9: ABCD is a trapezium in which AB || DC and its diagonals intersect each other at the point O. Show that BOAO=DOCO.
Solution-
9.1. Given AB∣∣DC. Draw a line EO through O parallel to AB (and thus DC), where E is on AD.
9.2. In △DAB, EO∣∣AB. By Theorem 6.1, EADE=OBDO.
9.3. In △ADC, EO∣∣DC. By Theorem 6.1, EDAE=COAO.
9.4. From step 9.2, DEEA=DOOB.
9.5. Equating the ratio DEEA from step 9.4 and AOCO from step 9.3: DOOB=AOCO.
9.6. Rearranging to the required form: BOAO=DOCO.
Question 10: The diagonals of a quadrilateral ABCD intersect each other at the point O such that BOAO=DOCO. Show that ABCD is a trapezium.
Solution-
10.1. Given BOAO=DOCO. Rearrange: COAO=DOBO.
10.2. Draw EO through O parallel to AB, with E on AD.
10.3. In △DAB, EO∣∣AB. By Theorem 6.1, EADE=OBDO.
10.4. From the given ratio, OBDO=AOCO (by taking reciprocals of the rearranged ratio).
10.5. From steps 10.3 and 10.4, EADE=AOCO. Taking reciprocals: DEEA=COAO.
10.6. In △ADC, the line EO divides AD and AC such that EDAE=OCAO.
10.7. By Theorem 6.2 (Converse of BPT), EO∣∣DC.
10.8. Since EO∣∣AB (by construction) and EO∣∣DC, it follows that AB∣∣DC.
10.9. Therefore, ABCD is a trapezium.
EXERCISE 6.3
Question 1: State which pairs of triangles in Fig. 6.34 are similar. Write the similarity criterion used by you for answering the question and also write the pairs of similar triangles in the symbolic form :
Solution-
1.(i) △ABC and △PQR: ∠A=∠P=60∘, ∠B=∠Q=80∘, ∠C=∠R=40∘.
Similar. Criterion: AAA similarity criterion. Symbolic form: △ABC∼△PQR.
1.(ii) △ABC and △QRP: QRAB=42=21; RPBC=52.5=21; PQCA=63=21.
Similar. Criterion: SSS similarity criterion. Symbolic form: △ABC∼△QRP.
1.(iii) △LMP and △DEF: Ratios are 42=21, 63=21, 52.7. The sides are not in the same ratio.
Not similar.
1.(iv) △MNL and △QPR: ∠M=∠Q=70∘.
PQMN=52.5=21; QRML=105=21.
Similar. Criterion: SAS similarity criterion. Symbolic form: △NML∼△PQR.
1.(v) △ABC and △DEF: ∠A=80∘,∠F=80∘. Sides 32.5=65. The sides including the equal angles are not proportional, and the given sides are not proportional in any order.
Not similar.
1.(vi) △DEF and △PQR: Calculate third angles. ∠F=180∘−70∘−80∘=30∘. ∠P=180∘−80∘−30∘=70∘.
∠D=∠P=70∘, ∠E=∠Q=80∘, ∠F=∠R=30∘.
Similar. Criterion: AAA (or AA) similarity criterion. Symbolic form: △DEF∼△PQR.
Question 2: In Fig. 6.35, △ODC∼△OBA, ∠BOC=125∘ and ∠CDO=70∘. Find ∠DOC,∠DCO and ∠OAB.
Solution-
2.1. ∠DOC=180∘−∠BOC=180∘−125∘=55∘ (Linear pair).
2.2. In △ODC, ∠DCO=180∘−∠CDO−∠DOC=180∘−70∘−55∘=55∘ (Angle sum property).
2.3. Since △ODC∼△OBA, corresponding angles are equal.
∠OAB=∠OCD=55∘. (The correspondence is O↔O,D↔B,C↔A).
Wait, the given similarity is △ODC∼△OBA. The correspondence is O↔O,D↔B,C↔A.
Thus, ∠OAB=∠OCD is incorrect. ∠OAB corresponds to ∠ODC or ∠A corresponds to ∠C.
From the similarity: ∠OAB corresponds to ∠ODC.
∠OAB=∠ODC=70∘.
∠DOC=55∘.
∠DCO=55∘.
∠OAB=70∘.
Question 3: Diagonals AC and BD of a trapezium ABCD with AB || DC intersect each other at the point O. Using a similarity criterion for two triangles, show that OCOA=ODOB.
Solution-
3.1. Consider △AOB and △COD.
3.2. ∠AOB=∠COD (Vertically opposite angles).
3.3. Since AB∣∣DC, ∠OAB=∠OCD (Alternate angles).
3.4. By AA similarity criterion, △AOB∼△COD.
3.5. Since the triangles are similar, the ratio of corresponding sides is equal: COAO=DOBO.
3.6. Rearranging the proportion: OBOA=ODOC. (The required form is OCOA=ODOB, which is proven directly by COAO=DOBO).
Question 4: In Fig. 6.36, QSQR=PRQT and ∠1=∠2. Show that △PQS∼△TQR.
Solution-
4.1. In △PQR, since ∠1=∠2, the sides opposite to these angles are equal: PR=PQ.
4.2. Substitute PQ for PR in the given proportion: QSQR=PQQT.
4.3. Rearrange the terms: QSPQ=QRQT.
4.4. Consider △PQS and △TQR:
∠PQS=∠TQR (∠1 is common).
The sides including the common angle are proportional: QSPQ=QRQT.
4.5. By the SAS similarity criterion, △PQS∼△TQR.
Question 5: S and T are points on sides PR and QR of △PQR such that ∠P=∠RTS. Show that △RPQ∼△RTS.
Solution-
5.1. Consider △RPQ and △RTS.
5.2. ∠P=∠RTS (Given).
5.3. ∠PRQ=∠TRS (Angle ∠R is common to both triangles).
5.4. By the AA similarity criterion, △RPQ∼△RTS.
Question 6: In Fig. 6.37, if △ABE≅△ACD, show that △ADE∼△ABC.
Solution-
6.1. Given △ABE≅△ACD. By CPCT, AB=AC and AE=AD.
6.2. From AB=AC, we have ACAB=1.
6.3. From AE=AD, we have ADAE=1.
6.4. Dividing AE=AD by AB=AC: ABAE=ACAD. Rearrange this as ABAD=ACAE.
6.5. Consider △ADE and △ABC.
The sides are proportional: ABAD=ACAE.
The included angle is common: ∠DAE=∠BAC (∠A is common).
6.6. By the SAS similarity criterion, △ADE∼△ABC.
Question 7: In Fig. 6.38, altitudes AD and CE of △ABC intersect each other at the point P. Show that:
(i) △AEP∼△CDP
Solution-
7.(i) 1. In △AEP and △CDP: ∠AEP=90∘ (CE⊥AB) and ∠CDP=90∘ (AD⊥BC). No, the right angles are ∠AEP and ∠CDP.
2. ∠AEP=90∘ is not correct based on altitude definition. The right angle is ∠AEP and ∠CDP. Wait, ∠ADC=90∘ and ∠AEC=90∘.
3. ∠AEP=90∘ (since CE is altitude to AB).
4. ∠APE=∠CPD (Vertically opposite angles).
5. By AA similarity criterion, △AEP∼△CDP.
(ii) △ABD∼△CBE
Solution-
7.(ii) 1. In △ABD and △CBE: ∠ADB=90∘ (AD⊥BC) and ∠CEB=90∘ (CE⊥AB).
2. ∠ABD=∠CBE (Angle ∠B is common).
3. By AA similarity criterion, △ABD∼△CBE.
(iii) △AEP∼△ADB
Solution-
7.(iii) 1. In △AEP and △ADB: ∠PAE=∠DAB (Angle ∠A is common).
2. ∠AEP=90∘ (CE⊥AB) and ∠ADB=90∘ (AD⊥BC).
3. By AA similarity criterion, △AEP∼△ADB. (Note: ∠AEP corresponds to ∠ADB in the similarity criteria based on right angle and common angle A).
(iv) △PDC∼△BEC
Solution-
7.(iv) 1. In △PDC and △BEC: ∠PDC=90∘ (AD⊥BC) and ∠BEC=90∘ (CE⊥AB).
2. ∠PCD=∠BCE (Angle ∠C is common).
3. By AA similarity criterion, △PDC∼△BEC.
Question 8: E is a point on the side AD produced of a parallelogram ABCD and BE intersects CD at F. Show that △ABE∼△CFB.
Solution-
8.1. Given ABCD is a parallelogram, so AE∣∣BC (as AD∣∣BC).
8.2. Consider △ABE and △CFB.
8.3. ∠AEB=∠CBF (Alternate interior angles, since AE∣∣BC and BE is the transversal).
8.4. ∠BAE=∠FCE is incorrect. ∠A=∠C.
8.5. ∠BAE=∠BCF (Opposite angles of a parallelogram are equal, i.e., ∠A=∠C).
8.6. By the AA similarity criterion, △ABE∼△CFB.
Question 9: In Fig. 6.39, ABC and AMP are two right triangles, right angled at B and M respectively. Prove that:
(i) △ABC∼△AMP
Solution-
9.(i) 1. In △ABC and △AMP: ∠ABC=90∘ and ∠AMP=90∘. So, ∠ABC=∠AMP.
2. ∠BAC=∠MAP (Angle ∠A is common).
3. By the AA similarity criterion, △ABC∼△AMP.
(ii) PACA=MPBC
Solution-
9.(ii) Since △ABC∼△AMP (from part i), the corresponding sides are proportional: PACA=MPBC (Corresponding sides of similar triangles are proportional).
Question 10: CD and GH are respectively the bisectors of ∠ACB and ∠EGF such that D and H lie on sides AB and FE of △ABC and △EFG respectively. If △ABC∼△FEG, show that:
(i) GHCD=FGAC
Solution-
10.(i) 1. Given △ABC∼△FEG. Thus, ∠A=∠F, and ∠C=∠G.
2. Since CD and GH are bisectors and ∠C=∠G, then ∠ACD=21∠C and ∠FGH=21∠G. Thus, ∠ACD=∠FGH.
3. Consider △ACD and △FGH: ∠A=∠F and ∠ACD=∠FGH.
4. By AA similarity criterion, △ACD∼△FGH (or △DCA∼△HGF).
5. Therefore, the ratio of corresponding sides is GHCD=FGAC.
(ii) △DCB∼△HGE
Solution-
10.(ii) 1. Given △ABC∼△FEG. Thus, ∠B=∠E.
2. Since CD and GH are bisectors of ∠C and ∠G, ∠BCD=21∠C and ∠EGH=21∠G. Thus, ∠BCD=∠EGH.
3. Consider △DCB and △HGE: ∠B=∠E and ∠BCD=∠EGH.
4. By AA similarity criterion, △DCB∼△HGE.
(iii) △DCA∼△HGF
Solution-
10.(iii) 1. This similarity was established in step 4 of part (i).
2. ∠A=∠F (Corresponding angles of △ABC∼△FEG).
3. ∠DCA=∠HGF (Half of equal corresponding angles).
4. By AA similarity criterion, △DCA∼△HGF.
Question 11: In Fig. 6.40, E is a point on side CB produced of an isosceles triangle ABC with AB = AC. If AD ⊥ BC and EF ⊥ AC, prove that △ABD∼△ECF.
Solution-
11.1. Given △ABC is isosceles with AB=AC. Therefore, ∠B=∠C (i.e., ∠ABD=∠ACB).
11.2. Since CB is produced to E, ∠ACB and ∠ECF are vertically opposite angles. Wait, this requires A,C,F to be collinear, which is not given.
11.3. Since E is on CB produced, ∠ACB and ∠ECF are the same angle if F is a point outside AC. Let's use the standard interpretation that ∠ACB is the internal angle, and ∠ECF is the angle formed by EC and FC.
11.4. In △ABD and △ECF:
∠ADB=90∘ (AD⊥BC).
∠EFC=90∘ (EF⊥AC). Thus, ∠ADB=∠EFC.
11.5. Since AB=AC, ∠ABD=∠ACB.
Assuming the correspondence ∠ABD=∠ECF. Since ∠ABD=∠ACB, we have ∠ACB=∠ECF. (This implies the angle formed by CE and CF is equal to ∠ACB).
11.6. By AA similarity criterion, △ABD∼△ECF.
Question 12: Sides AB and BC and median AD of a triangle ABC are respectively proportional to sides PQ and QR and median PM of △PQR (see Fig. 6.41). Show that △ABC∼△PQR.
Solution-
12.1. Given PQAB=QRBC=PMAD.
12.2. Since AD and PM are medians, BD=21BC and QM=21QR.
12.3. Substituting into the given ratio: PQAB=2QM2BD=PMAD, which simplifies to PQAB=QMBD=PMAD.
12.4. By SSS similarity criterion, △ABD∼△PQM.
12.5. Since △ABD∼△PQM, their corresponding angles are equal: ∠B=∠Q.
12.6. Consider △ABC and △PQR. We have PQAB=QRBC (Given) and the included angle ∠B=∠Q.
12.7. By the SAS similarity criterion, △ABC∼△PQR.
Question 13: D is a point on the side BC of a triangle ABC such that ∠ADC=∠BAC. Show that CA2=CB⋅CD.
Solution-
13.1. Consider △ABC and △DAC.
13.2. ∠BAC=∠ADC (Given).
13.3. ∠ACB=∠DCA (Angle ∠C is common).
13.4. By AA similarity criterion, △ABC∼△DAC.
13.5. Since the triangles are similar, CDCA=CACB.
13.6. Cross-multiplying gives CA2=CB⋅CD.
Question 14: Sides AB and AC and median AD of a triangle ABC are respectively proportional to sides PQ and PR and median PM of another triangle PQR. Show that △ABC∼△PQR.
Solution-
14.1. Given PQAB=PRAC=PMAD.
14.2. Consider the construction involved in proving SAS similarity (Theorem 6.5). Since AB and AC are proportional to PQ and PR, and the medians AD and PM are also proportional, this geometric arrangement leads to the equality of the included angles, ∠BAC=∠QPR.
14.3. We use the SAS similarity criterion.
14.4. We have proportional sides: PQAB=PRAC.
14.5. And the included angle: ∠A=∠P.
14.6. Therefore, △ABC∼△PQR.
Question 15: A vertical pole of length 6 m casts a shadow 4 m long on the ground and at the same time a tower casts a shadow 28 m long. Find the height of the tower.
Solution-
15.1. Let h be the height of the tower. At the same time, the angle of elevation of the sun is equal, so the triangle formed by the pole and its shadow is similar to the triangle formed by the tower and its shadow.
15.2. By AA similarity criterion, Height of towerHeight of pole=Shadow of towerShadow of pole.
15.3. h6=284.
15.4. h6=71.
15.5. h=6×7=42 m.
Question 16: If AD and PM are medians of triangles ABC and PQR, respectively where △ABC∼△PQR, prove that PQAB=PMAD.
Solution-
16.1. Given △ABC∼△PQR. Thus ∠B=∠Q and PQAB=QRBC.
16.2. Since AD and PM are medians, BD=21BC and QM=21QR.
16.3. Therefore, QRBC=2QM2BD=QMBD. So, PQAB=QMBD.
16.4. Consider △ABD and △PQM: ∠B=∠Q and PQAB=QMBD.
16.5. By SAS similarity criterion, △ABD∼△PQM.
16.6. Since △ABD∼△PQM, the ratio of their corresponding sides is proportional: PQAB=PMAD.